Cu si despre

Cum arata viitorul alimentar al omenirii

Se pare ca fotbalul nu mai este un subiect la fel de hot precum este azi alimentatia. Cu totii ne pricepem, cu totii dam sfaturi de slabire. La orice adunare de tinere femei, mancarea este analizata la sange. Si totusi, nimeni nu se poate lauda cu un regim exemplar.
L-am reintalnit recent pe prof. dr. Gheoghe Mencinicopschi care ne-a spus ce sanse reale avem sa mancam si sa traim cu adevarat sanatos in contextul poluarii si ofertei de alimente superprocesate.

Cum a evoluat specia umana de-a lungul timpului din punctul de vedere al alimentatiei?

Gheorghe Mencinicopschi:
Genetica a demonstrat ca, in ultimii 40 de mii de ani, de fapt nu ne-am modificat. Din punctul de vedere genetic, suntem aceleasi fiinte, haideti sa spunem oameni ai cavernelor, cu laptopul in brate, dar biologic suntem aceiasi. Si daca ne uitam ce mancau, vom vedea ca ei, din punctul de vedere al comportamentului alimentar, erau vanatori culegatori. Asta inseamna ca erau fiinte omnivore, mancau carne de vanat, diferite specii, dar culegeau si fructe, seminte, radacini.

Cert este ca dieta lor era compusa din cel putin 300 de specii de plante si animale salbatice. Unii spun pana la 600. Aceea era diversitatea dietei pe care noi astazi o invocam. Numai ca astazi, desi ni se pare ca oferta este cel putin generoasa, mai ales cand suntem intr-un hipermarket si suntem inconjurati de mii de alimente, daca reducem la materiile prime din care au fost obtinute, vom constata cu stupoare ca de fapt alimentatia noastra este extrem de monotona.

Aceasta pentru ca multe dintre alimentele din supermarket provin din cateva cereale, din grau, din orez, din porumb. Dupa aceea, predomina cateva leguminoase, in principal soia, care alaturi de porumb, sta la baza alimentatiei animalelor. Iata ca si carnea, laptele, ouale tot din soia si porumb provin pana la urma. Si atunci unde este acea mare diversitate de alimente naturale integrale?

Cum ar trebui sa arate la ora actuala dieta perfecta?

G.M.: Nemodificandu-ne de 40 de mii de ani, dieta noastra ar trebui sa fie cel putin asemanatoare cu cea a omului de acum 40 de mii de ani. Lucrul acesta a fost validat din nou de niste cercetari din SUA care au durat 25 de ani. Alte cercetari si chiar firme mari producatoare de alimente spun ca mancarea viitorului va fi cea a oamenilor cavernelor.

Cum ramane cu alimentele procesate, mai ales ca se spune ca Pamantul nu ne poate hrani sanatos pe toti?

G.M.: Este o afirmatie cel putin eronata ca Pamantul nu ar face fata necesitatilor alimentare ale tuturor oamenilor daca am manca natural. Ganditi-va ca prelucrand in fel si chip materiile prime agro-alimentare (cereale, legume, fructe, produse din carne, laptele), de fapt le distrugem, pentru ca distrugem valoarea lor biologica, prin tratamente termice. Radical, alimentatia omului s-a schimbat incepand de acum 100 de ani.

De fapt, a inceput sa se schimbe de la inventarea agriculturii si practicarea ei intensiva de acum 5.000 de ani cand oamenii s-au si sedentarizat. Sigur ca un efect, sa-i zicem bun, a fost si acela ca a permis obtinerea de recolte mari, de rezerve de hrana. Asta a permis inmultirea oamenilor. Sigur ca astazi suntem intr-o pozitie nu prea confortabila pentru ca am ajuns la un stres demografic destul de amenintator pentru specia umana.

Lucrurile se complica si mai mult: mediul inconjurator global a fost poluat si iata ca, pe langa spolierea industriala a materiilor prime, avem si contaminarea globala a alimentelor cu reziduuri de ingrasaminte chimice, cu pesticide, cu metale grele s.a.m.d. Problema este ca specia umana, spre deosebire de toate speciile de pe Pamant, nu consuma numai alimente naturale integrale, cum spuneam, asa cum le gasesti in natura.

Pe langa alimentele naturale integrale, mancam o categorie de alimente care nu exista in natura si nu le mananca nici o specie. Este vorba despre alimentele culturale, create de inteligenta si aptitudinile omului de a combina diferite materii prime, de multe ori combinatii daunatoare. Puteti sa-mi aduceti vreun crenvurst de sub pamant? Sau vreun cozonac care creste in pom? Iata acestea sunt alimentele culturale.

sursa

Enjoy,
Eyya

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s