Taratele de grau, semintele de chia si lintea cruda conduc topul alimentelor bogate in fibre alimentare.
Fibrele alimentare sunt partea nedigerabila din alimentele plante/legume/fructe si sunt de 2 tipuri:
Fibrele solubile sunt fibrele ce absorb apa, devenind o substanta vascoasa, gelatinoasa ce odata ajunsa in colon este fermentata.
Fibrele insolubile sunt fibrele inerte metabolic ce adsorb apa de-a lungul sistemului digestiv, impiedicand constipatia .
Topul alimentelor bogate in fibre alimentare [g fibre per 100g]:
- tarate de grau crude – 42.8
- seminte uscate de chia – 37.7
- linte cruda – 30.5
- drojdie uscata – 22
- cereale de grau gata de consum – 17.6
- naut crud – 17.4
- fulgi de cocos – 16.3
- orz crud – 15.6
- tarate de ovaz – 15.4
- secara sau paine de secara – 16.5
- migdale – 12.2
- ovaz – 10.6
- fistic crud – 10.3
- fasole alba mica gatita – 10.5
- cereale instant – 10.1
- fistic prajit – 9.9
- banane uscate – 9.9
- smochine uscate – 9.8
- nuci pecane crude – 9.6
- faina integrala – 9.5
- nuci pecan prajite – 9.4
- boabe mature de soia, crude – 9.3
- pulpa de cocos cruda – 9
- anghinare gatita – 8.6
- alune crude – 8.5
- piersici uscate – 8.2
ATENTIE: doza zilnic recomandata de fibre este de 20-35g , in functie de aportul de calorii (de exemplu, la 2000 de calorii se recomanda 25g fibre)-sursa
Enjoy,
AndrEyya
Anunțuri