De prin lume adunate · Experienta mea cu dietele · Greutate ideala · Stiati ca? · Tips/Tricks

Parerea unui specialist despre detoxifiere

M-am tot documentat cu privire la capitolul detoxifiere. Am zis sa nu ma apuc de acest proces, decat dupa ce am strans suficiente informatii, astfel incat sa nu imi dauneze. Eu sunt foarte reticenta in ceea ce priveste dietele, pentru ca toate au aceleasi caracteristici: iti dau peste cap metabolismul, iar daca dupa ce ai terminat-o te reapuci sa mananci porcariile pe care le mancai inainte, te vei ingrasa la loc, ba chiar vei pune dublu. E testata!


Treaba asta cu detox-ul ma pune rau pe ganduri si imi este foarte frica de ce se va intampla dupa dieta de detoxifiere. Gandul ca trebuie sa mananc o saptamana numai alimente crude si foarte multe lichide, deja ma panicheaza si ma sperie intr-atat incat evit de fiecare data sa ma apuc de un astfel de regim.
Specialistul in nutritie Dr. Mihaela Bilic ne explica cum sta treaba cu detoxifierea:

„Detoxul a devenit o modă şi de multe ori ca şi postul îl confundăm şi îl folosim ca instrument pentru a obţine alte rezultate. Detoxul este o perioadă pentru organism când punem metabolismul în repaus, când îi dăm posibilitatea să consume energia şi în altfel de procese şi asta înseamnă să-l cruţăm de tot ce înseamnă digestie. Pentru că digestia în organism şi metabolizarea substanţelor hrănitoare presupun un consum de 70, 80 la sută din energie. Şi dacă lucrul ăsta îl uşurăm, respectiva energie poate fi folosită în alte scopuri.

sursa foto: google

Detoxifierea şi curele de slăbire

Dar detoxifierea nu este o cură de slăbire, nu este un stil de viaţă, nu putem mânca aşa în fiecare zi şi atenţie, nu este un tratament pentru foarte multe mici probleme începând de la constipaţie şi până la colesterol. Deci nu printr-o cură detoxifiere putem normaliza nişte constante biologice pentru că ea până la urmă este un episod ţintit de scurtă durată pentru a da un fel de restart.


Când se recomandă detoxifierea

Detoxul a fost conceput în mod clasic să fie folosit de două ori pe an, primăvara şi toamna, tocmai că acestea sunt momentele când metabolismul nostru se schimbă radical. Trecerea de la alimentaţia din timpul iernii care este bogată în grăsimi şi făinoase la alimentaţia de vară seamănă cu trecerea unei centrale de pe cald pe rece. Acest switch are nevoie de o perioadă de reacomodare.

La fel şi toamna, pentru hibernare, pentru pregătirea organismului, din nou atunci putem să-i dăm organismului un pic de pauză, adică să-i dăm legume care în timpul toamnei sunt extrem de prezente pe piaţă, tocmai ca organismul să poată face o curăţire. Asta este cura de detoxifiere clasică, pe parcursul a 3, 5, 7 zile.

O zi pe săptămână putem consuma alimente pentru detoxifiere?

Dacă vrem să facem lucrurile şi mai echilibrate, am putea să facem acest mod de alimentaţie săptămânal, suprapunând modelul de alimentaţie pe care ni l-a sugerat religia, că vinerea se ţine post.

Ce însemna post înainte? Nu însemnau pateuri făcute cu margarină şi şniţele de soia, ci însemna o zi pe săptămână când mâncam mai mult frunze, verdeţuri, ne era foame, mâncam mai puţin decât aveam nevoie, deci era o zi în care nu eram sătui tocmai ca organismul să se simtă mai uşor[….]”, continuarea o gasiti aici.
Voi ati tinut pana acum cura de detoxifiere? Cum vi s-a parut?

Anunțuri

2 gânduri despre „Parerea unui specialist despre detoxifiere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s